Geschiedenis

Movertro + Waingoenga + Maritiem = Scouting Orion
Scouting Orion is in 1978 ontstaan uit twee verschillende scoutinggroepen. Op 1 januari van dat jaar fuseerden de meisjesgroep Movertro (1945) en de Waingoenga (1945). De toenmalige oprichters vonden het sterrenbeeld ‘Orion’ lijken op een M en een W en Scouting Orion was geboren. De das die de leden van Scouting Orion dragen is de oude das van de Waingoenga. De das is blauw (van de lucht) en geel (van de sterren).

De namen van veel sterrenbeelden zijn van oorsprong Arabisch. Het sterrenbeeld heet oorspronkelijk An-Najid en betekent ‘de veroveraar’. De bekendste ster van het sterrenbeeld is Betelgeuze. Oorspronkelijk Yad al-Jawzah, wat ‘hand van Orion’ betekent. De sleper van Scouting Orion is naar deze ster genoemd.

Scouting Maritiem in Leidschendam had te kampen met een leiding- en ledentekort. In combinatie met de teruglopende subsidies was het niet meer mogelijk om zelfstandig te blijven. Uiteindelijk fuseerden Scouting Maritiem en Scouting Orion officieel in 2001. De naam Scouting Orion en de blauw-gele das bleef gehandhaafd.

Onderdelen
Door de samensmelting van drie verschillende scoutinggroepen is Scouting Orion een heel diverse groep geworden. Duinenmars 1981Bij onze groep kan je beginnen bij de bevers als je 5 jaar bent. Van 7 tot 11 jaar ben je welp (jongens) of kabouter (meisjes). Daarna kan je kiezen: blijf je op het droge bij de scouts of kies voor het water er ga je naar de zeeverkenners. Na de scouts kan je op je 14e explorer en op je 18e stam worden. Na de zeeverkenners kan je op je 14e naar de Wilde Vaart en op je 18e naar de Loodsen. Op je 22e is je carrière als jeugdlid dan wel ongeveer voorbij.

Daarna (of vanaf je 17e als je eerder wilt) kan je leiding worden bij een van de jongere onderdelen. Een andere optie is om als plusscout bij Orion betrokken te blijven. Je draait dan niet wekelijks leiding bij een onderdeel, maar draait af en toe een weekend of kamp mee of helpt bijvoorbeeld met klussen. Een voordeel is dat je op de hoogte wordt gehouden van de grote activiteiten van Orion, zodat je daar gewoon aan mee kan blijven doen.

Leiding
Orion eigenlijk altijd een enthousiast leidingteam. Een scoutinggroep verandert continue, kinderen gaan en komen. Als leiding moet je altijd weer inspelen op een nieuwe groep, waarmee je weer nieuwe dingen gaat doen. Dat is niet altijd en niet voor iedereen even gemakkelijk, maar met elkaar lukt het altijd om bij elk onderdeel een goed leidingteam te hebben. Iets waar we best trots op mogen zijn!

Alle leidinggevenden bij Scouting Orion zijn vrijwilligers en worden opgeleid binnen Scouting Orion en door Scouting Nederland. Veel jeugdleden stromen door tot in het leidingteam, waardoor een overgroot deel van ons leidingteam zelf jeugdlid bij Scouting Orion is geweest.

Eerste eigen clubhuis
Tot 1987 waren de verschillende onderdelen van Orion verspreid over Voorburg. De kabouters en welpen zaten, in een clubhuis met twee lokalen, al aan de Veurselaan. De verkenners waren gevestigd in het oude clubhuis van de Waingoenga in de Tuinluststraat achter station Voorburg. Het watergedeelte van de Orion zat in het oude gebouw van de Vlietschool aan de Vliet bij de haven van Voorburg. In de zomer zat de wilde vaart (net als nu) op de Kagerplassen.

In 1986 moest de locatie aan de Vliet worden afgebroken, zodat er een bejaardenhuis kon komen. Na veel overleg met de gemeente kwam het erop neer dat de gemeente Voorburg moest zorgen voor een nieuw clubhuis op een nieuwe locatie. Dit nieuwe clubhuis zou komen aan de Veurselaan waar de kabouters en welpen al zaten. Het moest wel een beetje in ‘de stijl van Voorburg’ worden, dus er werd een plan gemaakt voor een enorme wit, houten clubhuis wat er uit moest zien als een villa. Het oude clubhuis van de kabouters en welpen zou blijven staan om te worden gebruikt als botenloods.

Om voldoende geld in te zamelen om een mooi clubhuis neer te kunnen zetten droeg iedereen zijn steentje bij. De kabouters en welpen hielden zich vooral bezig met het verkopen van (verschrikkelijk sterke) glazen. Nu nog laten we vaak genoeg een glas op de plavuizen in de keuken vallen en je kan rustig achter het stuiterende glas aan, het oprapen en in de kast zetten. Bij alle ouders van toen staan nu nog deze glazen in de kast, al is de opdruk er wel een beetje af.
De oudere leden (Wilde Vaart en Loodsen) hielden een step-marathon. Een paar handige mensen lasten hiervoor een 5-persoonsstep in elkaar. Hiermee ging de steppers langs allerlei ‘verwante’ plaatsen. Zo zijn ze helemaal in Valkenburg geweest om en bezoek te brengen aan een aantal Orion-vliegtuigen. Om de paar uur sprongen er mensen in de trein om ergens in Nederland weer iemand af te lossen. Lang heeft de step dan ook niet stil gestaan, zelfs niet voor de foto’s.
Dankzij subsidie van de gemeente en dit soort acties van de leden kon er een bouwpakket voor dit clubhuis worden gekocht. Omdat voor het bouwen geen budget was werden handige ouders en leiding ingezet. Zij hebben het hele clubhuis zelf gebouwd. De elektra werd als stageproject aangelegd door leerlingen van de Vlietschool.

Met een groot spektakel werd door de burgemeester de eerste balk gelegd en de echte bouw kon beginnen. Op 13 juni 1987 vond de feestelijke opening van het nieuwe clubhuis aan de Veurselaan plaats. De opening was natuurlijk een nog veel groter feest dan het leggen van de eerste balk: het hele clubhuis was ingepakt in plastic en alle leden onthulden samen het nieuwe gebouw door met het plastic weg te rennen. Ons droomhuis was werkelijkheid worden!

Leuk weetje: de Lions Voorburg hielden op 8 januari 1988 hun nieuwjaarsreceptie in ons spiksplinter nieuwe clubhuis. Foto’s hiervan zijn hier te vinden!

Huidige clubhuis
In 2004 kwam bericht van de gemeente dat er plannen waren voor een nieuwe woonwijk. Een deel van deze woonwijk zou precies op de plek van ons clubhuis komen. Er volgde een lange periode van intensief overleg met de gemeente, een architect en de Sint Maarten Hildegard, die ook moesten verhuizen.

Begin 2007 werd een overeenkomst met de gemeente getekend voor de bouw van de nieuwe clubhuizen voor Orion en de Sint Maarten Hildegard. Ook werd overeengekomen dat we samen met de Hubertus Brandaan gebruik zouden gaan maken van een botenloods. Nog datzelfde jaar kregen we te horen dat we, eerder dan verwacht, moesten verhuizen. Tot het nieuwe gebouw klaar was zouden we gebruik maken van een oud schoolgebouw bij het Koningin Julianaplein. In september 2007 namen we afscheid van het oude clubhuis met overdag activiteiten voor kinderen van alle leeftijden en ‘s avonds een knallend sloopfeest! Nog geen maand later werd ons oude vertrouwde gebouw gesloopt. Gelukkig konden we op pakjesavond de 1e paal van het nieuwe gebouw slaan: een mooi cadeau van de goedheiligman!

In februari 2009 was het zo ver: we konden verhuizen naar ons gloednieuwe pand naast het Sijtwendepark, een paar 100 meter naast de plek van ons oude gebouw. Op 18 april werden de gebouwen van de Sint Maarten Hildegard en Orion feestelijk geopend door wethouder Swartepoorte: Orion was weer thuis!

Achtergronden
Scouting is opgericht in Engeland in 1907. Inmiddels is scouting uitgegroeid tot de grootste internationale jeugd- en jongerenorganisatie met zo’n 38 miljoen leden in 160 landen. In de loop van de jaren is er veel veranderd bij scouting, nationaal en internationaal. En, overal ter wereld is scouting net iets anders, passend bij cultuur van het land. Scouting in Nederland is een vrijetijdsbesteding voor jong en oud. Van jongs af aan proberen wij kinderen een aantal levenservaringen mee te geven: rekening houden met elkaar, en respect hebben voor elkaar en voor de omgeving.

Orion is een algemene scoutinggroep, wij zijn niet verbonden aan een bepaald geloof of instelling. Iedereen is welkom. Dit betekent natuurlijk wel dat er met veel verschillende mensen, gewoontes en gedachten rekening gehouden wordt. Wij respecteren ons uniform, waardoor wij uitstralen dat iedereen op scouting gelijkwaardig is. Scouting Orion is een scoutinggroep van het heden!

Comments are closed.