Alle leden van Scouting Orion zijn automatisch lid van Scouting Nederland en kunnen dus ook mee doen aan de verschillende (inter)nationale activiteiten die Scouting Nederland organiseert. Op deze pagina staat wat informatie over een aantal van deze bijzondere activiteiten.
HIT – Hikes, Interessekampen en Trappersexpedities
De HIT is een landelijk evenement van Scouting Nederland en wordt ieder jaar gehouden in het Paasweekend op één van de zes HIT-locaties: Alphen (NB), Baarn, Dwingeloo, Harderwijk, Mook en Zeeland. Bij sommige activiteiten blijf je op of om het kampterrein, bij anderen doorkruis je heel Nederland (of een beetje van België of Duitsland).
Iedereen tussen de 5 en de 88, die lid is van Scouting Nederland kan zich (alleen, per duo of in een groepje) voor een HIT inschrijven. Het gave is dus dat je helemaal zelf kan kiezen waar je dat weekend zin in hebt! Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een hike (lopend, fietsend, per boot of een combinatie van alle drie) te doen of tijdens een interessekamp meer te leren over kamperen, koken of EHBO. Heb je een ijzeren conditie en fantastisch uithoudingsvermogen kies dan voor een trappersexpeditie om jezelf eens echt te testen!
Kijk voor meer informatie of om je in te schrijven hier!
World Scout Jamboree 2023 – Zuid Korea
Over heel de wereld zijn 44 miljoen jongens en meiden lid van scouting in 190 verschillende landen. In al deze landen is scouting net een beetje anders, maar er zijn ook heel veel dingen hetzelfde. De beste manier om hier achter te komen is door kennis te maken met andere scouts vanuit de hele wereld en dit kan: elke vier jaar wordt ergens ter wereld de ‘World Scout Jamboree’ (WSJ) gehouden. Zo’n 40.000 scouts tussen de 14 en 18 jaar komen dan ongeveer 12 dagen bij elkaar voor het grootste scoutingkamp ter wereld. Tijdens dit kamp onderneem je echte scoutingactiviteiten en maak je vrienden van over de hele wereld.
Let op: je kan maar één keer mee als deelnemer (alleen tussen je 14e en je 18e jaar) en omdat de WSJ best veel geld kost is het slim om vroeg te beginnen met sparen. Ben je te oud om als deelnemer mee te gaan? Geen nood! Je kan ook als vrijwilliger in het International Service Team (IST) of troepstaf mee
In 2015 was de WSJ in Japan. Sam (explorer) was hierbij, hij vertelt: “We begonnen met een rondreis van 10 dagen waardoor je veel van het land ziet. Zo ben ik naar een heleboel tempels en een kasteel geweest. Ook ben ik 24 uur bij een gastgezin geweest. Dit was erg leuk. Eerst was er een cultureel festival bij de bibliotheek van de stad waar ons gastgezin woonde en daarna zijn we met de trein naar een gaaf vuurwerkfestival gegaan. Daarna zijn we naar een supermarkt geweest waar ze bijzondere spullen verkopen, zoals octopus. Het ontbijt hadden we zelf in de supermarkt gekozen, dus eindelijk eens geen rijst!
Daarna gingen we naar de WSJ in Yamachuchi. Daar aangekomen voel je de bruisende atmosfeer. Het is heel gaaf om al die scouts uit zoveel landen (152 nationaliteiten!) te zien. Die avond is de openingsceremonie. Samen met meer dan 32.000 scouts kijk je snaar een show (en veel speeches). En dan begint de WSJ met activiteiten, zoals een dag op het strand, een technologie dag en een bezoek aan een naburige gemeente om o.a. bij de brandweer te kijken.
De enige zondag van de WSJ is een rustdag en wordt er stil gestaan bij de verschillende geloven in de wereld. ‘s Ochtens is er een dienst waar je vrijwillig naar toe kan en waar de verschillende geloven zich presenteren binnen scouting. ‘s Avonds is er een ‘show’ waar wordt gevierd dat er zo veel verschillende geloven zijn en dat die tijdens de WSJ gezamenlijk kunnen bestaan en gerespecteerd worden.
De WSJ viel samen met de dag waarop in Japan de atoombom herdacht word. Daarom hielden wij die ochtend samen met iedereen een minuut stilte. Het is heel indrukwekkend om zo veel mensen die zoveel kabaal maken plotseling stil te horen. Dat valt bijna niet te omschrijven. We zijn ook naar Hiroshima geweest om daar het monument en het museum te bezoeken.
En toen was het alweer tijd voor de sluitingsceremonie. Hier spraken belangrijke mensen van de scouting in Japan en de wereld en de baas van de Verenigde Naties, Ban Ki Moon, had speciaal voor ons een speech geschreven. Een paar grapjassen riepen telkens heel hard ‘jamboree’ als dat gezegd werd. Uiteindelijk deed iedereen mee en konden de mensen op het podium hun lachen niet meer inhouden.
Dit was heel kort mijn WSJ. Voor foto’s kan je hier kijken. Er is nog veel meer te vertellen (ook over de voorbereiding in Nederland). Heb je vragen over de WSJ? Stel ze dan even aan mij!”
Houdt de website in de gaten voor meer informatie
Partnership Scouting Ghana
Een andere mogelijkheid om te zien wat scouting in een ander land zo tof maakt is of scouts in hun eigen land te bezoeken. Van 2010 t/m 2017 had Scouting Nederland daarom een ‘partnership’ met de Ghana Girl Guides Association (GGGA) en de Ghana Scout Association (GSA).
Het doel was dat scouts uit beide landen meer over elkaar leren. Dit kon door bijvoorbeeld met welpen, kabouters, scouts of zeeverkenners een programma te draaien met activiteiten van Scouting Ghana. Voor de oudere leden was het mogelijk om zelf Ghana te bezoeken met de Ghana Experience of de Ghana Challenge.
Het partnership is inmiddels afgesloten. Scouting Nederland wil graag meer internationale activiteiten starten. Het is nog niet bekend hoe dit vorm zal krijgen.
Moot
De Moot is de World Scout Jamboree voor scouts van 18 tot 25 jaar. Net als de WSJ wordt de Moot elke vier jaar ergens anders ter wereld georganiseerd. In 2022 zou de 16e Moot in Ierland zijn, deze is echter door de coronapandemie afgelast. Vorige edities waren o.a. in Canada, Kenia, Mexico, Taiwan, Zweden en IJsland.
Tijdens de Moot doe je veel activiteiten met een groepje internationale scouts wat vooraf wordt ingedeeld op basis van je interesses. Uiteraard zijn er ook activiteiten met alle 5000 deelnemers uit de verschillende landen samen.
Meer weten? Kijk op de pagina’s over de Moot van Scouting Nederland.